Nuo vasario 19 d. mokykloje buvo vykdomas etwinning projektas su Italija „ Velykų papročiai, tradicijos ir maistas“.  Mokytoja S.Petrukonienė bendravo su mokytoja Barbara Gentile iš Italijos miestelio Cogorno. Šiuo projektu buvo siekiama kuo daugiau sužinoti apie Italijos Velykų papročius, tradicijas bei ypatingus patiekalus, valgomus Velykų metu. Sėkmingiausiai įsimena dalykai tie, kurie yra patiriami, pajaučiami, pamatomi, kuriami pačių vaikų. Pasikeisdami informacija, pristatydami savo mokyklą, šalį, klasę, rinkdami informaciją apie Velykų papročius, gamindami atvirutes, rašydami sveikinimus bei siųsdami atvirutes, mokiniai tobulino anglų kalbos kalbėjimo, rašymo įgūdžius. Surinkta informacija, nuotraukomis, video, laiškais bendravo elektroninio pašto pagalba, twin erdve bei pašto dėka.

Šio projekto tikslai buvo tobulinti anglų kalbos įgūdžius, didinti žinias apie Italijos kultūrą, Velykų tradicijas, papročius. Buvo siekiama skatinti mokinius pasitikėti savo jėgomis bei galimybėmis, džiaugtis mokymusi per darymą, skatinti domėjimąsi bei smalsumą.

Pirmojo etapo metu rinkome informaciją apie savo mokyklą, miestą, šalį, ruošėme skaidres bei video įrašą. Skaidres demonstravome twin erdvėje, o video siuntėme elektroniniu paštu.  Daug gerų emocijų patyrėme žiūrėdami Italijos draugų pristatymus, įrašus apie mokyklą, šalį, Velykų tradicijas, papročius. Italijos miestelio gatvėse rengiamos iškilmingos religinės procesijos. Bažnyčios turi specialias Mergelės Marijos ir Jėzaus Kristaus statulas, kurios per šias procesijas nešamos miestelių gatvėmis arba pastatomos pagrindinėje aikštėje. Procesijų dalyviai persirengia senoviniais kostiumais, eina basomis kojomis, o bažnyčios išpuošiamos alyvuogių šakelėmis. Pasižiūrėti šių procesijų, kaip teigia,  susirenka netgi netikintieji.

Antrojo ir trečiojo etapo metu mokiniai ieškojo geriausių Velykinių receptų savo šeimose, juos vertė į anglų kalbą. Geriausius receptus pristatė savo draugams iš Italijos twin erdvėje.  Susipažinome su Italijos tradiciniais Velykiniais receptais, iš kurių įsimintiniausias buvo desertas- Colomba. Colomba – tai balandžio (karvelio) formos pyragas, išskirtinė velykinė duona, kuri skirtinguose regionuose skiriasi. Pasak legendų, colombos šaknys glūdi VI amžiuje, kuomet Pavijos miesto apgulties metu Alboino nusiuntė priešams balandžio formos pyragą, kaip taikos ženklą.  

Ketvirtojo etapo metu 4c mokiniai gamino atvirutes. Sveikinimus ir palinkėjimus išsiuntėme į Italiją Cogorno miestelį. Šiuo metu laukiame sveikinimų iš Italijos.

Šio projekto dėka susiradome draugų iš Italijos, sužinojome apie jų kultūrą, Velykų tradicijas. Turėjome galimybę susipažinti su jų tradiciniais patiekalais. Tobulinome anglų kalbos įgūdžius, paliekant savo kuklumą, santūrumą ir nedrąsumą. Išbandėme save. Praplėtėme žinias tiek apie Lietuvą, tiek apie Italiją. Atradome naują skonį!

Related Images: