Turkija 2016
Turkija 2016

Vilkaviškio Pradinė mokykla, viena iš projekto „Europos mokyklos be streso“ (Nr. 2014-1-EL01-KA201-001337_5) partnerių, jau net neįsivaizduoja savo kasdienybės be naujų streso mažinimo strategijų diegimo į ugdomąją veiklą, kuriant saugią ir draugišką aplinką mokykloje. 2016 kovo 10–16 dienomis vykdami į partnerinę Turkijos pradinę mokyklą, esančią Kiorfez miestelyje, Kocaeli apygardoje, turėjome paruošti edukacinį streso mažinimo įrankį, kurį pristatėme trumpalaikio jungtinio darbuotojų mokymosi vizito metu.

 Visiems labai patiko lengvai pritaikoma, skirtingoms amžiaus grupėms tinkama metodinė priemonė, o ypač psichologės Jurgitos Galinskienės ir mūsų ugdytinių sukurtas žmogeliukas, naudojamas streso požymių atpažinimui. Mūsų partneriai turkai mokymo priemonę paruošė įtraukdami folklorinį personažą Nasreddin Hodja ir panaudojo jo išmintingos satyros kupinus pedagoginius pamokymus, kaip būdą, streso apimtam mokinukui pagelbėti. Kolegos iš Italijos, Anglijos bei Graikijos paruošė po keletą metodinių priemonių.

Vienas iš paskutinių partnerystės veiklos etapų ir turės apimti šių priemonių panaudojimą savo mokyklose, įtraukiant į veiklas ugdytojus bei ugdytinius. Darbo tikrai buvo daug: aptarėme galutinės projekto ataskaitos tikslus ir uždavinius, sklaidos galimybes, galutinio produkto kūrimo etapus, mokėmės Ebru meno, susipažinome su Turkijos švietimo sistema, tačiau liko laiko ir pažintinei veiklai. Vykome į apžvalginę ekskursiją po Seka parką, užsukome į Mevlevi, islamo filosofijos atstovo, namą bei istorinę Siri Pašos sodybą, lankėmės Izmit mieste, apžvelgėme žymiausias Stambulo vietas. Svetingai ir maloniai buvome sutikti ir trijų svarbiausių Kiorfez asmenų–gubernatoriaus H. H. Can‘o, miesto mero Ismail‘o Baran‘o bei švietimo skyriaus vadovo Ibrahim‘o Okudan‘o.

Partnerių šalių paruoštas streso mažinimo priemones taikysime ne tik savo įstaigoje, bet vykdysime

sklaidą ir kitose mokyklose.

Projekto koordinatorė

Irada Miltinienė

Related Images: