Kuprine 2014
Kuprine 2014 

Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro iniciatyva mokykloje vyko kuprinių svėrimo akcija, kurios tikslas – atkreipti mokinių ir jų tėvelių (globėjų) dėmesį į mokyklinės kuprinės svorį, turinį ir galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai. Trečiokai svėrė savo kuprines, kartu su mokytojomis aptarė, koks turi būti kuprinės turinys, kad jos svoris nežalotų sveikatos.

 

Specialistai pataria:

Į mokyklą daiktus neštis tik mokyklinėje kuprinėje. Kuprinės forma – turi būti tokia, kad joje tvarkingai tilptų knygos, sąsiuviniai ir kiti mokykloje reikalingi daiktai. Kuprinės viduje turi būti skyriai, kurie atskirtų didesnius daiktus nuo mažesnių. Taip pat svarbu, ar kuprinė turi papildomų kišenių, skirtų susidėti smulkesniems daiktams.

Tvarkingai sudėkite daiktus, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų.

Kasdien peržiūrėkite kuprinės turinį ir susidėkite tik tai dienai reikalingus daiktus.

Sunkiausius daiktus rekomenduojama dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio kūno masės. Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. moksleivio kūno masės.

Tuščių mokyklinių kuprinių svoris turi būti toks: pradinių klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 700 g. vyresniųjų klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 1000 g.

Kuprinė turi būti su dviem reguliuojamo ilgio plačiais paminkštintais diržais.

Nešant kuprinę, visada reikia užsidėti diržus ant abiejų pečių, diržai turi būti nei per daug suveržti, nei per daug laisvi. Nešiojant kuprinę ant vieno peties, stuburas krypsta į vieną pusę ir pamažu tokia jo padėtis gali išlikti ilgam laikui.

Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens.

Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai. Jie turėtų būti kuprinės priekyje, šonuose, taip pat ant petnešų, kad vaikas tamsiu paros metu būtų matomas iš visų pusių.

Kuprinė turi būti patogi, praktiška ir kad kuo mažiau žalotų vaikus. Be privalomųjų reikalavimų, medikai taip pat pataria įsitikinti, ar kuprinėje ties stuburo įlinkiu yra minkšta pagalvėlė (ergonominė nugarėlė). Ergonominė nugarėlė turi tam tikras formas – išgaubimus, griovelius, kurie puikiai priglunda prie vaiko nugaros, taip pat leidžia cirkuliuoti orui, todėl nešiojant kuprinę nejaučiama nemalonios trinties.

Related Images: